Even geen auto's ditmaal in ons nieuwsbericht, want die worden gemakkelijk verdrongen door de onweerstaanbare Kirobo, de nieuwe, kleine gezelschapsrobot van Toyota. Maak kennis met Kirobo Mini, zoals dit elektronische huisvriendje in vestzak-formaat voluit heet.
Toyota heeft hem ontwikkeld als 'communication partner' en brengt hem volgend jaar in Japan op de markt, voor een prijs van circa € 350. We zullen hem maar 'huisvriendje' noemen, omdat hij het niveau van een huisdier overstijgt. Kirobo is namelijk in staat om gesprekken met mensen te voeren en zelfs om menselijke moties te herkennen en erop te reageren. Dat is echt bijzonder: een robot met empathisch vermogen. Hij is maar een decimeter groot. "Toyota heeft altijd auto's gecreëerd als een soort vrienden voor hun eigenaars", zo vertelt een video die de introductie van Kirobo Mini begeleidt. Daarmee bedoelt Toyota dat het auto's maakt waarop je kunt vertrouwen en die je als partner bijstaan waar dat nodig is. "Wij hebben dit concept herhaald op een heel ander niveau dan dat van auto's." Inderdaad.
Ruimtereis
Kirobo werd beroemd door zijn ruimtereis van 2013, toen hij als gast werd verwelkomd in het International Space Station, voor een bestaan in gewichtsloze toestand. Toyota vervolgt: "Dit jaar maakt hij zijn debuut op aarde, in een gemeenschap waar een nieuwe vorm van affectie kan worden ontwikkeld, die anders is dan die gewoonlijk tussen mensen onderling bestaat. Wanneer je Kirobo Mini in je leven toelaat, leer je vanzelf om van hem te houden en hem aardig te vinden." We zien de robot inderdaad vriendelijke woordjes spreken tegen iemand die verdrietig kijkt en een ander bemoedigend toespreken als die hem vertelt op weg te zijn naar een belangrijk sollicitatiegesprek.
Het knappe van het rood-witte ventje is dat hij bijleert door te luisteren en te kijken naar de mensen die tegen hem spreken en die zich op hem richten. Hij onthoudt wat de voorkeuren en liefhebberijen van zijn baasje of bazinnetje zijn en waar zij samen zijn geweest. Voor je het weet, begint hij er een gezellig kletspraatje over. Dat kan uiterst vermakelijk zijn, totdat hij het een keer pijnlijk bij het verkeerde eind heeft. Of moet je nu een nuchtere Hollander zijn om met een dergelijk voorbehoud naar dit technische meesterwerkje te kijken?